Sunday, December 26, 2010

YES akhirnya Santa Claus datang jugak~!

Yes akhirnya Santa Claus sampai jugak kat Malaysia. Jauhkan dia nak jalan2 dr obesi [oversea] ke sini. Patut la sampai lewat sehari. Kol 12 lebeh dah dengar orang bising2. Ni sah Pak Cik Santa dah sampai. Aku dengan xsaited nya menjenguk keluar. Ahh...ada orang berlari2 ke wing area umah aku. Ni kes xsaited nak ambik adiah ka apa?

Ahh...pasrah je lah. 


Tapi pak Cik Santa ni Malaysia punya. Dia datang bawak beg kosong. Pakai baju hitam. Dah tukar uniform ka? Tak naek rusa dah. Dia gi umah2 orang, panjat pakai tali. Huh...giler lah. Kat blok aku la plak. Tak jadik la nak jumpa Pak Cik Santa. Takot la plak aku. Aku batalkan niat. Tetiba rase seram sejuk. Kunci semua pintu tak bagi Pak Cik Santa masuk. Kawan2 MTM kolej sibuk mengejar Pak Cik Santa. Bukan mau mintak adiah barangkali, tapi mau tangkap Pak Cik Santa antaq ke Pondok Biru. 

Kuang ajo betol. Berani giler Pak Cik ni datang tangan kosong, tapi mau balik tangan berisi. Haisshhh...rase mau potong saja tangannya. Grrr....
Hidup kami serumah ketika itu bagaikan di hujung nyawa. Cehhh...tak leh blah. Dah la yang tinggal hanya kami berempat. Apa mau buat? Kunci semua pintu dan tingkap. Sendai pintu ngan rak kasut. Letak mop kat pintu. Dah cukup ka safety untuk kami semua? Huh...pasrah! Hanya Allah saje yang tahu perasaan ktorang masa tuh. Tido pon bertemankan penyapu di hujung kaki.

Dalam takot2 tuh, sempat juga kami pulang ke rumah untuk selamatkan sebiji laptop yang di tinggalkan kat umah aku. For your information, malam tu aku tido umah jiran aku. A-G-11. Berkampung berempat di sana. 

Pukul 2 tak dapat tido lagi. Takot kalau2 Pak Cik Santa ketuk pintu umah. Tapi kami cuba jugak untuk lelapkan mata. Sempat jugak bermimpi Pak Cik Santa tuh. Cess... Tapi tak sempat nak buat pa per, tetiba ada bunyi yang sangat kuat kat tepi telinga aku. Ahh...tersentap aku. Phone Kak Lilin upanya. OK sambung balik beradu. Tetiba....




Tuk..tukkk...tukkkk...[kuat giler]


Aku terus terduduk. Apad terus berdiri. Yang laen tersentak. [jantung berdegup kencang bagaikan taufan melanda]. Ahh...sape tuh? Pak Cik Santa ka? Takotnya. Apa nak buat kalau tu betol2 Pak Cik Santa? Semua tu dah tak boleh berfikir. Hanya pasrah~ 

"Sape tuh?" [senyap tanpa jawapan]. Ahhhh sudah!

Tuk...tukkk....tukkk......[lagi sekali]

"Sape tuh?" [kali ni ada jawapan]

"Tolong bukak pintu, ni MTM nak check umah kejap"

Owh buat cuak jer. Terus kalut bukak pintu. Diorang dah terkekek2 gelakkan ktorang. Semua tido kat ruang tamu. Bentang alas, tido ramai2. Hanya selimut ja yang sempat dicapai untuk menutupi kepala. 

Selepas habis di soal selidik, diorang pon kerumah seterusnya. Tapi jantung ktorang masih lagi berdegup kencang. Nak tido rase tak selamat. Pak Cik Santa tak dapat ditangkap upanya~ Ahh sudah. Mana Pak Cik ni pegi? Sampai sekarang tak jumpa. Pak Cik memamng hebat la. Dah la bole panjat bangunan, boleh ilangkan diri plak. Senyap macam tu jer~


p/s Pak Cik Santa datang bawak kawan2 upanya. Patut dia malu. 

Saturday, December 25, 2010

Kak Limah punya pasai~!

Owh hari ni Krismas. Semalam Pok Cik Santa Claus penat dok round umah2 orang kasi adiah. Aku tak dapat pon. Sedeh~ Sob3..So, aku ambik keputusan kuar beli sendiri. Puas ati. Bajet kol 9 nak tunggu bas.. huh..hampeh. Kol 9 baru kuar toilet. Haha...so dlm 9.30 la baru terkedek2 gi tunggu Pok Cik Metro. Memang janji Melayu betol la. 

Sampai Mines terus jalan kalut2 gi cari tiket wayang. Aim: Hantu kak limah balik umah. Kalau tak de? tengok apa yang ada. Yakin jer aku nak tengok citer hantu. Dah ramai sangat kata tak takot. lawak jer. So, berkobar2 la aku. Tegar! Aku nak tengok jugak. 

Start wayang, dah start tutup2 muka. Apa kes? Tadi semangat sangat. Ok2...cool2. Dak2 kecik lek2 ja tengok. Yang ko nak tutup2 muka kenapa? Raje kat sebelah dok warning aku. "Part ni takot sikit", "Part ni terkejut ckit", "Lepas ni ada hantu dia", ahhh...macam2 la. Tetiba dia stop. "Lepas ni jadi apa?"

"Owh aku tengok sampai sini ja. Pasni aku dah tak tau dah". Deng! Mati lah aku. Sweater Raje dah hampir jadi hak milik aku sepenuhnya. Part lawak, aku gelak kaw2, part ada kak limah, aku orang first tutup muka. Lantak la orang sebelah nak kata apa. Biarlah budak2 kat belakang gelakkan aku. Janji aku selamat. Haishhh...[malu pon ada gak]

Yang paling tak leh blah, ade jugak sound effect yang dok bagi orang tekejut. Sah2 aku terjerit, diulang ek, TERjerit. Huh! Malu. Dak2 kecik belakang aku berdekah2 gelakkan aku. Orang laen lagi la. Aiyaaa....wat malu jer lah ko ni Aisyah...Huh...suma ni kak limah punya pasai.

Hmm...kesimpulannya, aku ni masih penakot! Muktamad!


Friday, December 24, 2010

Ganaz giler~!

Aduhai....ganas sangat ke saye tido? Mana perginya skrin protekter tok fon saye?
Memang la saye selalu tertindih fon, tapi tak kan sampai tercabut kot. Sob3...sedeh  ='(

Ini semua gara2 snooze alarm. Daripada pegang di tangan, hasilnya berada ditengah2 badan saye. 
Aiyaaa...Mana mau cari skrin protekter ni?
Nak beli laen? Mahal la plak...=(

Saye jawab tag kamu~

Uhhh...saye tak pandai nak buat mende ni. Ni first time saye ditaG..Tapi saye cuba. tQ Mira mengetag saye. 
  
1. Copy gambo kat bawah ni. [done]



2. Pendapat anda tentang blog. [done]
Hahaha...pendapat? Emmm...ni pendapat je lah. Bagi saye, blog adalah tempat untuk meluahkan apa saja yang kita rasa yang kita rasa ingin share dengan orang laen. 
[orang tak nak pon tak pe]
 Blog juga tempat saye menyimpan segala kenangan manis atau pon pahit yang telah saye lalui.
Selain tuh, blog juga menjadi tempat saye mengadu segala masalah. 
Ntah kenapa saye berfikiran begitu. Saye pon tak tahu.  
Lastly, bagi pendapat saye, blog juga adalah tempat untuk meluahkan rasa yang tak mampu diluahkan dengan kata2.


3. Tunjukkan gambar desktop anda? Haha...ok [done]



4. Snap picture anda sekarang (tak kira dalam apa jua keadaan)

Wow! Mungkin kah ini berlaku? Kakakah...ok2, saye cover sikit ek..Mana mungkin saye berambut percuma [free hair] di sini.



5. Adakah anda pernah hilang barang tersayang? [done]
Huish...soklan yang boleh membuatkan gue terkenang kembali kisah silam yang menyedihkan.
First, saye pernah kehilangan kucing yang paling saye sayang, Blackie. Hilang pada 19 Januari 2009.
Second, fon saye Sony Ericsson berwarna pink [tak ingat model apa] huhu..
Geram dengan orang yang ambik tuh.
Kenapa mesti pulangkan IC, kad matrik n kad bank saye jer. 
Bgai la suma sekali ngn fon...sedeh..sob3~ ='(
Tu jer...dah2. Tak leh hilang banyak2 barang. 


6. Word describe si dia. [done]
Sape yang kamu mahu? The word that can describe si dia adalah homosapien. Hahaha...ok?


7. Anda pandai memasak? Bila kali terakhir? [done]
Huish nak kata pandai tu tak de lah. Tapi boleh la sekadar nak masak tok family and kawan2 kat kolej. As long as makanan habis, kira ok la tuh kan? Last masak, semalam. Saye wat lempeng jer sebab malas nak gi bli makanan. Jauh sangat~ Hehe...


8. Tag orang laen plak. 10 orang. [done]
Huish...ramai sangat tuh. Saye wakilkan je boleh? Sorang mewakili 2. Pandai2 la bahagi yerp~

Nad...saye tag kamu
Kak su, kamu pon..
Ijah kamu pon sama.
Kak lilin....kamu juga di taG.
Kak Ellia, saye taG kamu..

Dah~ Settle suma. Daaa~


Thursday, December 23, 2010

Ugutan~!

Macam mana ni? Aku dalam dilema
Aku diugut oleh kawan aku sendiri. Antara hidup dan mati.
Ini seyes

Ayat ni keluar dari mulut dia sendiri. 
Apa harus aku buat? Aku buntu
Aku perlukan pertolongan.

Apakah kesalahan aku sebelum ini sehingga beliau sanggup mengugut aku sedemikian.
Aku tahu aku banyak dosa ngan ko, tapi tolonglah jangan ugut aku macam tuh. 
Aku ada banyak lagi perkara yang perlu diselesaikan. 
Banyak lagi tanggungjawab aku yang perlu dilaksanakan.
Mana mungkin ini semua berlaku. 
Aku baru nak hepi (^^,) sebab minggu depan nak kolet data. 

Tapi....ko dah buat aku macam nih..=(
Tolong lah aku. Tolong tarik balik ayat ko. 
Kalau aku ade wat salah ngan ko, ko citer je kat aku. 
Aku terima kesalahan aku.
Dan aku sanggup menerima hukuman. 
Tapi aku tak sanggup menerima ugutan ko tuh. 

Sehingga sekarang, ugutan ko masih terngiang2 di kepala aku.
Ke mana saja aku pergi aku akan terdengar:

"Kalau ko tak teman aku malam nih, aku jogging sampai MATI!"
[tegas bunyinya]


Kalau ko mati, ape aku nak jawab ngan parents ko? 
Apa aku  nak jawab ngan polis.
Owh Apadilah, tariklah balik ugutan mu yang menakutkan itu.

p/s  aku mau tidur lena malam nih~

Apa boleh buat?~!

Tetiba rasa nak balik kamp0ng. Nak balikkkk!!!!!

Ahhh...kenapa semua orang kalut nak balik nih?

Buat gua jeles.

Teringat umah kat kampung.

Orang kamp0ng pon mesti rindu gua.

Nak balik jugakkk!

Gambar hiasan dengan belas ehsan En. GooG Le

Nak balik jugakkk~

Tapi tak boleh.

Kena kolet data.
Mampukah aku tersenyum seperti ini dikala ini?

Pasrah~!

Wednesday, December 22, 2010

Keje apa sebenarnya aku ni?~!

Staf 1: Adik ni bakal optometrist la nih? Tau la ek pasal sakit2 mata semua tuh.
Saye: Hah???

Staf 2: Adik ni nanti keje doktor mata ka?
Saye: Emmm???

Staf 3: Kalau saye sakit mata nanti boleh jumpa adik la yer?
Saye: Aaaa???

Staf 4: Adik ni ambik kos ape? Doktor mata ka? So nanti pakar la?
Saye: ????? [sambil mulut ternganga and mata terbeliak tak sempat jawab]

Staf 5: Adik ni ambik kos ape sebenarnya? [full stop.]
Saye: Haaa...saye ambik kos sains kesihatan je akak. Bab2 sakit2 nih, doktor je boleh sahkan. Kami ni just cari faktor yang boleh menyebabkan sakit mata. Bila mata sakit, dia leh menyumbang kepada sakit kepala. Bila sakit kepala, akak tak boleh buat keje banyak. So, work performance akan berkurang. Bila berkurang, bos akan marah, bila bos marah, akak stress. Bila stress macam2 penyakit laen plak boleh timbul. Kesimpulannya akak,  mencegah lebeh baek dari mengubati....Better kita cari punca penyebab penyakit, dan kita hapuskan dari awal. Tak gitu akak? [Ni ayat sepatutnya aku gitau responden. Tapi aku jus cakap sampai sakit kepala je..hehe]



Hah...itu lah persoalan yang sebenarnya. Apa kos yang saye ambik? Akak2 dan abang2 staf sekalian, saye memang pernah bercita2 nak jadi optometrist tapi tak kesampaian. Akak2 dan abang2 la yang tak luluskan. So, saye jadi lah saye sekarang. 




Dis week saye kat KPT tolong kawan wat research pasai Computer vision syndrome dah boleh jadi optometrist. Nanti saye kat site, wat lung function test, saye leh jadi ape lak? Doktor pakar peparu? Bole?

Tuesday, December 21, 2010

Sape lagi sama?

 Ini adek saye...
Mata kamu kecik~

Nama dia tiru saye, ade Siti jugak. 
Saye lahir 26, dia pon lahir 26. Sibuk jer.
Saye ade lesung pipit sebelah kiri, dia pon sibuk nak ada sebelah kanan.
Saye lahir kol 1.30 pagi, dia sibuk jugak nak ikut. 1.30 petang. Padan muka, panas.
Result UPSR pon tiru saye jugak. Haishhh...
Hope PMR ngan SPM pon sama. Kurang jangan, lebeh boleh. Tapi jangan dok belagak lak pas tuh. 
Tapi.... dia dah hampir sama tinggi ngan saye. =( 
Tak lama lagi, dia lagi tinggi dari saye.

Ini kakak saye...
Saye dipaksa mengecilkan mata~

 Dia tak suka sama ngan saye. 
Nama dia Nur. Langsung tak de bunyi Siti.
Saye pemalu, dia tak langsung.[haha...tak leh caya sangat]
Saye pendiam, dia bising giler.[haha tipu jer..saye lagi bising]
Saye tinggi sikit dari dia.[komfem betol..tak caye leh ukur]
Standard la tuh adik lagi tinggi dari kakak.
Kakak saye ada impian.
Dia nak tido kat bahu saye bila duduk di mana2 saje especially dalam bas.
Sebab, kami berdiri sama tinggi, duduk tak sama rendah. Kakakah...


Mata sama besar. Eh saye besar ckit~
Kakak. jangan marah yerp~
Kakak saye salu marah saye bila bergambar. 
Dia cakap saye saje besarkan mata.
 Mana ada. Ini ori kak.
So, saye salu kena paksa kecikkan mata bila bergambar.
Tapi kakak ngan saye ada persamaan, kami kuat makan~!
Kakakah...



Dan ini saye....
Antara adek dan kakak, sape lagi sama dengan saye?

Sape Nurul Huda angkat tepon~!

Sudah beberapa kali aku melihat ke atas sekeping kad berwarna biru.
Betol la nama aku 'Aisyah. Bila masa nama aku jadi Nurul Huda?


Sape Nurul Huda tolong mengaku. Dah dua kali orang dari Kolej Ins***** telefon saye cari kamu. Kali ketiga dia talipon ag, saye ngaku kang. Baru taw. Apesal bagi no fon saye lak kat orang tuh? Owh...sungguh saye berasa hairan. Kamu ponteng kelas yer. Takot mak kamu tahu, kamu hentam jer isi no fon time daftar. Haishhh...(+__+)

Ismi Siti 'Aisyah now and forever~
En. Kolej Ins*****, saye bukan Nurul Huda, saye Siti 'Aisyah. Ini kali kedua saye bagitau Encik. Nanti Encik tulis na nama saye kat nombor fon tuh. Ehhh...sempat ker, kalau sekali lagi Encik tepon, saye dah ngaku sebagai Nurul Huda. Macam mana nih?

Monday, December 20, 2010

No title~!

Gambar tiada kaitan~
"Jangan salu cakap kat orang, nanti kita akan salu buat. Sedar atau tidak, hanya orang yang pernah mendengar kata2 kita itu akan menyedari kelakuan kita itu~"


Sunday, December 19, 2010

Effect trailer 2 Alam~!

Semalam aku tido kol 4 pagi dek menyiapkan peralatan untuk run projek ari nih. Ahhh...dah berkobar2 semangat aku nih. Tak sabaq nak gi collect data. Kol 6 lebeh bangun tok solat subuh. Mata tidak mampu membuka luas. Cukuplah sekadar untuk melihat jalan ke toilet tidak sesat ke ampaian. Lepas solat, mata terus mengaminkan sekali bacaan doa aku. zzzZZZzzzz....Kol 7.45 terjaga. Apad mau pulang ke rumahnya untuk bersiap2 nak gi tolong aku sekali. Aku ngan mata separuh bukak, terus ke toilet. Tetiba....

Hah??? [sambil mata memandang ke atas + mulut ternganga..kekekeh] Aku terdengar sesuatu. Hujan ka??? Terus keluar toilet dan melihat ke luar. Alamak... hujan ka? [dalam masa yang sama, syukur leh tidoq balik..hehe]. Terus berlari ke bilik mencari fon lalu mengecall Apad.

"Apad, hujan la, mana boleh collect data. Mana ada habuk. Suma habuk turun bawah la. Ibarat orang fogging time hujan la..."

"Owh..ok la. next week kita gi run projek ko ek. Komfem~!"

"OK"

Zasss...terus tido balik. 

Haaa....tido pas subuh. Sah mimpi pelek2. Bole lak aku mimpi aku dipaksa gi tengok teater yang diadakan di dewan besar UPM, dalam masa yang sama, ada majlis makan malam bersama orang besar2, siap sultan lagi turun [memang tak leh blah tahap gaban], kena pakai baju warna merah hitam [formal], kena datang on time. Aku lak terlewat sudah. 

Berlari masuk ke dewan, teater dah mula, upanya tu majlis perkahwinan [entah sapa2 jer yang kawen tuh] sambil di hiburkan dengan teater ala2 2 alam. Yang tak leh blahnya, pengantin ada 2 pasang tapi ada 5 orang pengantin kat atas tuh. Salah sorang dari pengantin tu, kawen 2 sekali. Gila lah beb. Start citer macam kat alam kubur...haishh lemah betol aku kalau ade bab2 mayat berbungkus nih. Kalau 2 alam dia flash back balik pasai dia tukar jantina, tapi teater yang aku kena gi tengok ni, dia flash back balik pasai dulu masa hidup dia banyak makan duet haram. Judi, duet curi cam2 tu lah...

Huh...naseb tetiba ada bunyi datang dari luar dewan, semua orang terkejut. Termasuklah aku. Upanya alarm aku dah siap bernyanyi2 kat tepi telinga. 

Aiiyaaa....ni mesti effect semalam sebelum tido, aku gi tengok trailer 2 alam. 

Menghantui betol la...(-__-)


p/s  Pasni nak tengok trailer citer best2 ckit~

Serbu tak pakai helmet~!

Huh...hampir terkejut aku bila melihat perkataan add as friend kat page my bro. Eh apa hal plak nih? Bila masa dia delete aku dari fren list dia lak nih? Haishhh...ni tak leh jadi. Tak kan adik beradik pon nak delete. Apa yang tak kena? Otak aku ligat memikirkan jawapan bagi persoalan yang timbul.

Tengok frens yang online...haish..pelik2 tol nama diorang nih. Ni mesti yang jarang online tetiba ari ni online.

Back to home~
Kenapa bukan gambar ni kat profile aku???
Hah!!!! Profile picture aku laen. Ni macam orang laen punya. Owh...Nada punya. Cesss~! Naseb aku tak g marah my bro sebab delete aku dari fren list dia. Naseb aku tak gi add as fren balik


"Huhu...sorry Nada, mana la aku perasan ko tak logout ko nya FB kat laptop aku. Kalau tak, siap dah aku antaQ komen apesal delete aku kat FB. Kakakahhh...(^^,)v"


p/s Aku baru berniat nak serbu, tapi belom sempat pakai helmet. Hahaha...=)..Tarik balik na...ampun~

Saturday, December 18, 2010

Baby sitter~!

Owh sungguh aku ingin menjadi seorang baby sitter. Sukanya3.... (^^,)v


Anda mempunyai anak?
Bermasalah untuk menjaganya ketika waktu kerja?
Bajet yang rendah untuk penjagaan anak anda?
Sangat2 memerlukan baby sitter?
YA!!!! Anda telah menemui penyelesaian nya sekarang.
Saya di sini sedia membantu anda. 
Termasuk juga penjagaan binatang peliharaan anda [kecuali, ular, iguana, ulat gonggok (kalau ada..kakakah) & spesis buaya]



Owh sukanya saye. Saye sangat sukakan kanak2. Saye suka mengajar mereka macam2 benda. Macam mak saye ajarkan saye. Sudah lama saye tak der adik kecik. Mak saye dah tak mo bagi dah. Dia soh saye beranak sendiri. Owh sungguh itu terlalu lama penantiannya. [Haishhh...mana mungkin ini berlaku sekarang]. 

Kanak2 semuanya comel ketika kecik kan? Tambah pulak kanak2 itu tembam. Memang menjadi pilihan untuk dihujani puji-pujian lah. Eee....comelnya dia [tengok la mak dia], tembamnyer dia, kejapnyer badan dia, gebunya dia, pandainya mak dia jaga dia [bapak dia pon pandai gak], dan bermacam2 lagi lah...
Huh...penat aku menerima pujian2 itu dulu. Kakakah...bajet giler. 

Saye & abang saye~
Tapi bila dah besar ni, ade dapat lagi? Dapat??? Dapat??? Hahahaha...(^^,)
Ok2 berbalik pada tajuk asal, saye nak jadi baby sitter. Sapa mau bantu saye? Cepat angkat PC~

Tolonglah, sape yang perlukan perkhidmatan saye, sila hubungi saye. Perkhidmatan ini bermula apabila saye selesai viva untuk final yer projek saye.
Lokasi: Kedah Darul Peace (^^,)v


p/s:
  1. WARNING!!!! Ini seyes~! [muka bersungguh2]. Bukan maen2 punya. 
  2. Projek tak stat ag, dah fikir viva. Excited punya pasai~

Sindrom bangunan sakit~!

Untuk pengetahuan semua, sekarang adalah masa untuk final year project dalam bahasa penjajahnya, dalam bahasa nenek moyang kita, ia disebut sebagai projek ilmiah tahun akhir. Nenek moyang aku dulu pon tak de mende nih. Aku seperti biasa masih berasa banyak kekurangan dalam projek aku. Masih tiada kekuatan untuk memulakannya. Tapi, kalau aku tak mulakan sekarang, bila ianya akan berakhir? Owh...sungguh aku ketakutan. Menggigil kamek kata orang sawak. 

Tapi aku dah start tolong kawan2 yang laen. Kawan aku sorang ni wat kajian berkaitan sick building syndrome. Kalau dalam bahasa melayunya di panggil sindrom bangunan sakit. Kakakah...aku dengar pon terasa lawak beb.  Apakan lagi staf2 di UPM nih. Memang sah2 la ada yang gelak bila baca tajuk kajian. Ahhh...pedulikan gelakan mereka. Semestinya akan ada makhluk yang bertanya apakah sindrom bangun sakit? Hah. bangunan sakit? Benda apa tuh? Owh...bangunan pon sakit ka? dan bermacam2 lagi. 

First time bila ditanya, benda apa bangunan sakit ni? Aku seperti biasa menjawab dengan yakinnya, Sick Building Syndrome~! Toink! Kena sebijik kat kepala. Alamak..tu nama omputih dia la..Naseb kawan aku cepat2 cover, owh sindrom bangunan sakit tuh adalah penyakit yang kita boleh dapat kalau kualiti udara di dalam bangunan tak berapa elok.

Tu masa first time aku di tanya pada hari 1st. Haaaa...bila dah hampir seminggu aku ditugaskan memberikan questionnaire, memang tak lepas la dengan pertanyaan bangunan sakit tuh. Aku sekali lagi dengan yakinnya menjawab:

Owh sindrom bangunan sakit tu adalah penyakit2 yang kita boleh dapat kalau kita bekerja dalam bangunan yang kualiti udara nya tidak elok. Masalah ini selalunya berkaitan dengan paru2. Sebab kita menyedut semua udara di dalam bilik ni. Selain tu, ada jugak simptom2 laen macam gatai2 kulit ka, pedih mata ka, terasa letih ka. Bla bla bla....Panjang aku membebel. 


Huh [sambil mengelap peluh yang tiada di dahi]. Akhirnya aku berjaya menguasai apa yang di kaji oleh kawan aku nih. Bangga tak apad? Bangga tak? Kakakah...poyo. Ok2 aku bukan nak poyo, tapi dah terpoyo lak. Ampun..ampun. Aku tarik balik. Hahaha...

Insyaallah next week aku tolong sorang lagi kawan aku projek kat KPT [Kementerian Pengajian Tinggi]. Haaa...pastu depa pulak mai tolong aku. Baru ada give and take. Fair kan? Pandai tak pengiraan ktorang? Pandaikan? Pandaikan? Huh...[Mood: masih poyo].


OK2 aku nak key in variable kat SPSS [Statistical Package for Social Science]. Nanti aku citer ag apa yang aku nak citer.

Friday, December 17, 2010

Cuak beb~!

Sudah lama menanti. Akhirnya terjawab juga. Kahkahkah...apa yang aku tunggu? Tunggu result exam jer pon. Mula2 cakap 10/12/10 dah kluaq, penat la dok check, hampeh...mana ada. Sapa cakap kluaq 10 ha? Tapi ade la 2 subjek yang dah ada markah. Nak kira pointer pon tak mampu. Cobaan portal ja upanya. Nak test portal baru. 

Ceittt.. Tunggu punya tunggu sampai lah ke hari ni. 17 Disember 2010. Hah...hari ni komfem kot dah ada. Jangan nak maen coba portal ag. Pagi2 aku try, haish...tak boleh jugak. Awai sangat kot lagi. Maybe after kol 10. Cam malas la plak nak tunggu.Tunggu jugak. Tapi mana tahan daulat cekk...kol 9 cek lagi. Hah! Dah ada...huh. Syukur Alhamdulillah. Usaha aku selama ni tak sia2. At least meningkat la sikit dari sem2 lepas. Aminn...

Haaa...pasni kena pulun FYP la plak. Semalam baru dapat call dari site yang meluluskan permohonan aku. Thanx Allah sekali lagi. 

Alat yang bakal ditinggalkan~ Dust Track~
Esok, berkobar2 aku nak g komuniti nak g wat measurement. Tapi at da same time, takot pon ada jugak. Huhu..mampukah aku berhadapan dengan pelbagai kerenah manusia? 

  1. Hope esok tak de yang menghalau menggunakan penyapu.
  2. Tak de yang lepaskan anjing untuk mengejar aku.
  3. Tak de yang bebel2 panjang mengalahkan murai.
  4. Tak de yang merosakkan alat yang bakal aku tinggalkan.
  5. Tak de halangan yang tak disangka.

For lung function test~

  1. Hope esok lebeh baek dari apa yang disangkakan
  2. Hope esok tak hujan.
  3. Hope esok construction masih dijalankan.
  4. Hope esok aku dah sediakan mental aku.
  5. Hope esok semangat aku lagi berkobar2.

Wednesday, December 15, 2010

Terlajak perahu boleh di undur....~!

Uhhh...sweetnyer~!
Uhhh...mate saye sudah kabur. Saye mau delete draft tapi terdelete entry~! So ape saye nak buat? Terlajak perahu boleh di undur, terlajak delete, hilang entry. Huhuhu...


Moral of the story, jangan simpan draft lagi...Eh...jangan delete draft la. Haha (^^,)

Monday, December 13, 2010

10 perkara bila Bluetooth diupgrade~!

Upgrade? Nak upgrade macam mana lagi? Upgrade untuk transfer selain data2 or maklumat. Sebagai contoh, transfer lemak dari org gemok ke kurus. Kalau lah lemak boleh transfer pakai Bluetooth:

Wow~! Biaq betik leh terapong. Brape ketumpatan air nih?
  1. Tiada lagi orang kurus kering di dunia ini.
  2. Tiada lagi orang obesiti di dunia ini.
  3. Tiada lagi masalah sakit jantung, strok, high blood pressure dan masalah2 yang berkaitan dengannya.
  4. Tiada lagi Jus Mate 5
  5. Tiada lagi London Weight Management
  6. Tiada lagi krim Yusmira Pati Halia
  7. Tiada lagi produk2 kuruskan badan.
  8. Tiada lagi Appeton weight gain
  9. Tiada lagi pergaduhan bila share bilik aircond
  10. Tiada lagi masalah nak makan McD and KFC setiap hari.
Pok Cik mintak lemak ckit kat adik kat atas tu ek~
Nama pon "kalau"..haha
Menggile apabila terlalu lapo~
Tapi kalau mende ni jadi, sian la kat diorang yang dalam bidang nih. Dah kena tutup kedai.Tertutup pintu rezeki diorang. Kesian~ 

p/s Abaikan ape yang tak patut kerana entry ini ditulis ketika perot lapo~

    Kenapa ia begitu sukar?~!

    Kenapa aku tak boleh nak lupakan perkara itu?
    Kenapa?
    Kenapa ia mesti berpanjangan?
    Aku tak paham~
    Aku  sedeh bila aku teringat kembali peristiwa itu.
    Aku nak delete semuanya.
    Tapi aku tak mampu.
    Kenapa daya ingatan aku mesti kuat untuk mengingati perkara seperti itu?

    Aku nak mula balik seperti dulu.
    Tapi bila aku berhadapan dengannya, aku tak boleh.
    Aku tak boleh paksa diri aku.
    Aku tak mampu nak hipokrit ngan diri aku.
    Begitu terkesan di hati aku.
    Apa harus aku buat?
    Aku buntu.

    Aku sangat2 perlukan pertolongan.
    Aku perlukan kekuatan untuk itu.
    Bantulah aku Ya Alah...
    Aku tak nak benda ni berpanjangan. 
    Aku tak suka.
    Bila aku bersamanya,
    aku sedeh.
    Aku kaku.

    Mulut ku terdiam dari berkata2.
    Mata ku terhalang dari melihatnya.
    Bukan aku membenci,
    tapi aku ingin mengelakkan rase itu bercambah.
    Aku tak suka itu.
    Kenapa?
    Kenapa susah sangat untuk aku melupakannya?

    Jahatnya aku.
    Teroknya aku.
    Buruknya perangai aku.
    Tapi bagaimana?
    Bagaimana harus aku atasinya?
    Aku nak buang ia jauh ke dasar laut. 
    Tapi bagaimana aku nak kluarkannya dari dasar hati aku?
    Aku perlukan bantuan.
    Bantulah aku.
    Apakah jalan terbaek untuk aku?

    Aku sedeh.....
    Aku sedeh.....
    Aku sangat2 sedeh....


    p/s Aku bukan seorang sahabat yang baek. tQ kamu telah berikan kenangan itu kepada aku.

    Sunday, December 12, 2010

    Hanya Engkau yang tahu~!

    Satu sem je lagi tinggal untuk aku menghabiskan sisa2 hidup aku sebagai seorang student Universiti. Cepat betol masa berlalu. Kalau dulu orang tanya, "Dah brapa taun kat sana?" Jawapan aku, "Baru setahun mak cik. Ada lagi 3 taun gi. Lambat lagi nak habis". 

    Tapi, masa aku on da way balik hari tuh, ada mak cik sebelah aku tanya,  ""Anak ni dah berapa taun kat sana?". Emmm??? Dah masuk 4 taun cik saye kat sana". Owh...sungguh aku tidak sedar betapa cepatnya masa berlalu. Betapa aku lalai dan leka dengan hidup aku. Dalam tidak sedar, sudah 5 tahun aku meninggalkan zaman persekolahan, meninggalkan segala kerja2 rumah yang betimbun, meninggalkan zaman beruniform ke kelas, zaman bangun pagi seawal 6:00 pagi, zaman mandi awal2 pagi, zaman berebut2 sarap kat dewan makan, zaman2 skema and penuh disiplin.

    Form 5 di SMK Convent Father Barre, SP.
    Semua itu aku dah tinggalkan. Sekarang hidup aku, aku sendiri yang tentukan. Tidak ada lagi peraturan2 yang perlu aku terikat olehnya. Bangun pagi hanya untuk solat subuh. Tiada lagi sarap di pagi2 buta, tiada lagi zaman skema ke klas memakai uniform, tiada lagi kerja2 rumah yang perlu dihantar dalam buku latihan. Semuanya berbeza sekarang. 

    My best fren forever. Luv u so much~

    Akan datang, aku akan tinggalkan ini juga. Bagaimana pula kehidupan aku seterusnya? Aku juga tidak tahu. Aku hanya mampu menceritakan perkara yang lepas dan bukanlah bidang kuasa aku menentukan apa yang akan berlaku di masa hadapan. 


    My becoming Doc~



    Namun apa pon yang berlaku di masa hadapan, tiada yang kebetulan. Semuanya adalah sudah dirancang. Semua telah ditentukan oleh yang Maha Esa. Aku? Aku hanya menjalankan apa yang telah dirancangkan untuk aku. Thanx Allah. Walau apa pon yang Engkau rancangkan untuk aku, aku harap aku dapat terimanya dengan hati yang ikhlas. Aku tahu, hanya Engkau sahaja yang tahu apa yang terbaek untuk ku.


    Dalam kenangan. Usrah group di KMPP.~
     Moga aku sentiasa mengingati Mu walau dalam keadaan apa sekali pon. Walau sedeh, walau gembira. Aku tahu Engkau sentiasa bersama ku.  


    p/s Sangat2 bersyukur kerna dilahirkan dalam Islam. Inilah anugerah terbesar dalam hidupku.

    Saturday, December 11, 2010

    Dulu laen sekarang laen~!

    Memang laen. Kalau dulu aku kecik, sekarang aku dah besaq. Kalau dulu aku muda, sekarang aku sedikit berusia. Kalau dulu aku rendah, sekarang aku sedikit tinggi. Kalau dulu aku punya ramai kawan, sekarang ramai sikit dari dulu. Kalau dulu2 dapat kad raya, sekarang dapat kad kenduri. Haish...ni yang aku nak cakap kan sebenarnya. Makin lama makin kurang kawan2 aku yang single. Ahhh...mereka sudah bersedia menamatkan zaman kegemilangan keremajaan mereka. Uhhh...sungguh jeles. 


    Pagi tadi dapat satu mesej dari My Mom yang berbunyi: 


     "Wat pa? Prjek dh mula ka.T kwn hg Suraya Ismail 2 nk nikah dh 18 hb ni. 19 ni kak shikin"

    Hah??? Dah nak kawen kawan aku sorang tuh. Tanpa segan silu aku pon membalas:

    "Hmmm...nk kawen gak.."


    Malam ni, dapat lagi satu tag kad kawen dari kawan sekolah dulu. Huh...ni pon nak kawen jugak. Berlumba2 semua sempena cuti sekolah nih. Aku yang biase2 ni tetiba jadi femes, jadi rebutan untuk menghadiri majlis kawen diorang [Huh~ ayat perasan tak leh blah].


    Yaaaaaaa...jeles3 sama diorang. Ramainya kawan2 aku yang dah kawen. Tak kurang hebatnya yang dah ada anak. Yang betunang, tak yah cakap la. Tak cukup jari tangan, aku kira pakai bulu roma. Naseb masih cukup~

    Hmm...teringat kembali...kawan2 yang dulu sama2 maen zeropoint, sama2 maen batu selambut (batu seremban), sama2 g ngaji petang (Quran Tajwid), sama2 study, sama2 ponteng kelas [upss~!], sama2 makan, tido, mandi, bermaen, sama2 ape saje lah, kini dah tak sama2 lagi. Kenapa kawen tak ajak? Setakat jemput g kenduri wat pa~ Haha.... Naseb aku muda ag. No wonder lah~! Korang semua kakak2 aku, abang2 aku. Aku adik korang, tak sampai ati nak melangkah bendul [Cehh...ayat cover]. 

    Tapi pa per pon, congrate korang semua. Moga jodoh kalian berpanjangan dan kekal sampai bila2. Saye akan sentiasa mendoakan kalian hidup bahagia dunia akhirat. Kalian jangan lupa doakan saye cepat bertemu jodoh yerp~ Mak saye kat umah dah kalut sekarang. Pantang ade nampak gambar laki jer kat laptop saye, dia dah start tanya; "Pak we hang ka kak?" hah haru lagu tuh~! 
    Setia menanti putera katak~!
    Kesimpulannya, aku kena bukak page [kat fb] dak2 pompuan ja bila kat umah bagi mengelakkan salah faham bagi pihak mak aku. Hehe...mak sabaq na. Orang yang sabaq, hasilnya lumayan~ [Haha...ni ayat menyedapkan ati plak].


    p/s Menunggu putera katak, tapi tak mo katak puru. [Wakaka...pengaruh TV la pulak]